Davixon( ceftriaxone) Reviewed by Momizat on . Davixon( ceftriaxone) Informacione klinike Përdoret në infeksionet e rënda bakteriale të shkaktuara nga bakteriet gram negative dhe gram pozitive. Vepron ndaj b Davixon( ceftriaxone) Informacione klinike Përdoret në infeksionet e rënda bakteriale të shkaktuara nga bakteriet gram negative dhe gram pozitive. Vepron ndaj b Rating: 0
You Are Here: Home » D » Davixon( ceftriaxone)

Davixon( ceftriaxone)

Davixon( ceftriaxone)

davixon

Informacione klinike
Përdoret në infeksionet e rënda bakteriale të shkaktuara nga bakteriet gram negative dhe gram pozitive.
Vepron ndaj bakterieve rezistent ndaj antibiotikeve të zakonshëm.
Përdoret gjithashtu në të sëmurët me rezistencë të ulët.

Indikacionet terapeutike

 • Infeksionet pulmonare: bronchitis acute, bronkopneumonia, pneumonia, bronkiti kronik i riakutizuar, asma bronkiale.
 • Infeksionet e ORL: tonsilit, sinozit, mastoidit, laringiti akut.
 • Infeksionet e aparatit urinar: pyelo nefritis acute dhe kronike, cystitis, prostatitis etj.
 • Infeksionet gjinekologjike: endometritis, salpingitis, colpitis etj.
 • Infeksione të tjera: encefalitis, meningitis, osteomielitis, pyodermatitis, sepsis, profilaksi të plagëve kirurgjikale, etj.

Kundërindikimet

 • Ipersensibilitet nga cefalosporinat apo nga ndonjë nga përbërësit e saj.
 • Në rastet e hiperndjeshmërisë nga penicilina duhet pasur parasysh shfaqja e ndonjë alergjie të kryqëzuar.
 • Në gratë shtatëzëna dhe me fëmijë në gji, përdoret vetëm në rastet e domosdoshme, nën kujdesin direkt të mjekut.

Efektet anësore

 • Shqetësime gastrointestinale: diare, të përzjera, të vjella, stomatite.
 • Ndryshimet hematologjike: eosinofilia, leucopenia, granulocitopenia, anemia, trombocitopenia.
 • Reaksione të lëkurës: esantema, dermatite allergjika, të kruajtura, orticaria dhe edema.
 • Efekte të tjera anësore të rralla: dhimbje të lehta të kokës, marrje mendsh, rritje të transaminazave, kandidoza vaginale, ethe, temperaturë dhe reaksionet anafilaktike. Shfaqja e shokut anafilaktik është shumë i rrallë.

Dozimi dhe mënyra e përdorimit
Të rritur dhe fëmijë mbi 12 vjeç: doza e këshilluar është 1g DAVIXON një herë në ditë (çdo 24 orë).
Në rastet më të rënda apo në infeksionet e shkaktuara nga mikroorganizmat e ndjeshëm doza mund të shkojë deri në 4g në një përdorim të vetëm.
Të sapolindurit (deri 2 javësh): doza ditore është 20-50 mg/kg për peshë trupore për një përdorim të vetëm.
Për shkak se sistemi enzimatik nuk është i maturuar nuk duhen kaluar 50 mg/kg.
Fëmijë (nga 3 javë deri 12 vjeç): doza ditore mund të variojë nga 20 ne 80mg/kg.
Për fëmijët me peshë trupore 50 kg do të përdoret doza e të rriturve.
Të moshuarit: skema e dozimit të të rriturve nuk modifikohet për rastet e pacienteve të moshuar.
Zgjatja e terapise është në funksion të dekursit të infeksionit.
Si të gjithë terapitë me antibiotik, në përgjithësi përdorimi i Davixon vazhdon minimalisht deri 48-72 orë mbas largimit të temperaturës.

Veçorite farmaceutike

 • Ceftriaxone ushtron veprimin e saj antibakterik nëpërmjet bllokimit të enzimave bakterike të veçanta që marrin pjese në sintezën e murit qelizor të qelizës bakteriale.
 • Është antibiotik që vepron mbi bakteriet gram pozitiv dhe gram negative aerobe.
 • Vepron dhe në bakteriet anaerobe.
 • Është antibiotik që vepron një herë në ditë.
 • Nuk metabolizohet në organizem, dhe eliminohet në mënyre aktive respektivisht 56% nga veshka dhe 44% nga mëlçia. Eliminimi në veshka bëhet nëpërmjet filtrimit në glomerula.
 • Davixon nuk mund të përziehet në shiringë me medikamente të tjera, por duhet përdorur i veçantë.
 • Tretësira e përgatitur mund të ruhet në kushte frigoriferike deri në 24 orë.

Ruajtja
Të ruhet në vend të thatë e larg lagështisë.
Të ruhet nën temperaturën 30 Gradë Celcius.
Të mbahet larg arritjes së fëmijëve.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Comment

© 2013. Te gjitha te drejtat e rezervuara.

Scroll to top