Trinitrina (tableta) Reviewed by Momizat on . Trinitrina (tableta) Lexojeni me vëmendje këtë fletëudhëzim para se të filloni të merrni ilaçin. Nëse keni dyshime duhet ti drejtoheni mjekut ose farmacistit tu Trinitrina (tableta) Lexojeni me vëmendje këtë fletëudhëzim para se të filloni të merrni ilaçin. Nëse keni dyshime duhet ti drejtoheni mjekut ose farmacistit tu Rating: 0
You Are Here: Home » T » Trinitrina (tableta)

Trinitrina (tableta)

Trinitrina
(tableta)

Lexojeni me vëmendje këtë fletëudhëzim para se të filloni të merrni ilaçin.

  • Nëse keni dyshime duhet ti drejtoheni mjekut ose farmacistit tuaj.
  • Ky preparat është përshkruar vetëm për ju personalisht .Mos ia jepni të tjerëve.
  • Në fakt për personat e tjerë ky preparat mund të jetë i rrezikshëm,edhe pse shenjat e tij mund të jenë të njëjta me tuajat.

Përmbajtja e kësaj fletëudhëzimi:

  1. Çfarë është trinitrina dhe për çfare shërben
  2. Përpara se të merret trinitrina
  3. Si merret trinitrina
  4. Efektet e mundëshme anësore
  5. Si ruhet trinitrina

Principi aktiv( i çdo tablete) është: nitroglicerinë 0,3mg.

Përbërësit (e çdo tablete) janë:metil p hidroksibenzoati,vinilica,alcoli polivilinik,xhelatina,karbonati i magnezit,stearati i magnezit,goma arabike,anhidrati i glukozes,bioksidi i titaniumit,shelg i precepituar,stearat kalciumi, celulozë, pudër, manitol,laktozë,niseshte,sakarozë.

1. ÇFARË ËSHTË TRINITRINA DHE PËR ÇFARË SHERBEN
Compresa të veshura gjithsej 70.

Kategoria farmaceutike:
vasodilatator i përdorur në çrregullimet kardiake-nitrato organike.
Trinitrina është e përdorur në trajtimin e shpejtë të angina pectoris.

2. PARA SE TË MARRËSH TRINITRINËN

MOS MERR TRINITRINE:
Në rast mbindjeshmërie të ditur ndaj nitroglicerinës;
në rast të infarktit recent të vjetër të miokardit,anemisë së rëndë, glaukomës, hipotensionit arteral,presion i rritur interkranial.
Sidenafili e shton efektin vazodilatator të trinitrines,kështu që marrja e njëkoheshme me nitratet organike është e kundërindikuar.(shiko paragrafin e ndërveprimeve)

Bëj kujdes veçanërisht
Kur është prezente një glaukomë me kënd të mbyllur.
Mos merr më shumë se 3 kompresa në rast të një ataku të izoluar,dhe jo më shumë se 10 kompresa në harkun e 24 orëve.

A merret trinitrina me ushqime e pije të tjera ?
Alkoli mund të rrite efektin e ilaçit.

Ne shtatëzëni
Përdoret me kujdes.

Në dhënien gji të bebeve
Po kështu përdoret me kujdes.

Drejtimi i makinës dhe makinerive të tjera
Disa efekte anësore mundet,dhe kjo sidomos në shoqërimin me alkol,të ulin aftësitë reflektive në rastet e drejtimit të automjeteve.

Informacion i rëndësishëm mbi disa përbërës të trinitrinës :
Çdo kompresë trinitrinë përmban metil-p hidroksibenzoat.
Acidi benzoik është një irritant i lëkurës,syve dhe mukozave.
Mund të rrisë rrezikun e ikterit në neonatët.

Marrja në shoqërim me preparate të tjerë :
Pacienti duhet të informojë gjithmonë mjekun ose farmacistin n.q.s. është duke marrë preparate të tjerë në kohën kur mjeku i përshkruan trinitrine.
Marrja e sidenafilit shton efektin hipotensiv të nitrateve organike(shiko kundraindikacionet).

3. SI DUHET TË MERRET TRINITRINA:
Zakonisht një kompresë është e mjaftueshme që të zgjidhë ose të parandalojë krizën e anginës.Nqs është e nevojshme një kompresë e dytë mund të merret pas disa minutash.
Coptoje kompresen me dhëmbë dhe lëre që të shkrihet vetë nën gjuhë.
Gëlltitja e saj nuk është e dëmshme por anullon efektin terapeutik te saj.

N.q.s. merrni më shumë trinitrinë sesa duhet:
drejtohu tek mjeku kurues ose tek farmacisti.
Doza shumë të larta mund të provokojnë vjellje, hipotension,sincope, cianoze, metahemoglobinemi,çrregullime respiratore, bradikardi.

Nqs harron ta marresh trinitrinën:
S’ndodh asgjë e rëndësishme.

Efektet kur ndërpritet trajtimi me trinitrinë:
S’jane të njohur.

4. EFEKTE TË MUNDËSHME ANËSORE:
Në doza terapeutike trinitrina zakonisht nuk shkakton efekt të rëndësishëm anësor.Megjithatë në persona me hipersensibilitet, trinitrina mund të shkaktojë simptoma të hipotensionit arterial.Mund të vërehen edhe efekte të tjerë si cefalea,skuqje e lëkurës,vertizhe,takikardi,asteni të cilat zhduken me uljen e dozës.Në rast shfaqjeje të çdo lloj shenje tjetër jashtë atyre që u përmendën më sipër,gjatë trajtimit pacienti duhet të informojë menjëherë mjekun.

5. SI RUHET TRINITRINA:
Nuk ka ndonjë masë specifike për ruajtjen e saj.
Mos e përdor preparatin pas dates së skadencës.
Mbaje larg mundësisë së përdorimit nga ana e fëmijëve.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Comment

© 2013. Te gjitha te drejtat e rezervuara.

Scroll to top