Vitamina B6 (tableta) Reviewed by Momizat on . Vitamina B6 (tableta) ÇFARË ËSHTË VITAMIN B6 DHE PËR ÇFARË PËRDORET  Vitamina B6 është një vitaminë që i përket grupit të vitaminave B, të tretshëm në ujë. Ajo Vitamina B6 (tableta) ÇFARË ËSHTË VITAMIN B6 DHE PËR ÇFARË PËRDORET  Vitamina B6 është një vitaminë që i përket grupit të vitaminave B, të tretshëm në ujë. Ajo Rating: 0
You Are Here: Home » V » Vitamina B6 (tableta)

Vitamina B6 (tableta)

Vitamina B6 (tableta)

ÇFARË ËSHTË VITAMIN B6 DHE PËR ÇFARË PËRDORET 
Vitamina B6 është një vitaminë që i përket grupit të vitaminave B, të tretshëm në ujë. Ajo mund të gjendet në shumë ushqime, të tilla si kokrra e grurit, fasule, patate, mish dhe mëlçisë.
Vitamina B6 është e nevojshme për funksionimin normal të sistemeve qendrore dhe periferik nervor, lëkura dhe indet e tjera.

Ajo është përdorur për parandalimin dhe trajtimin e mungesë të vitaminës B6 detyruar nga sëmundje, dietë jo e përshtatshme ose barnave të caktuara, ose, përndryshe, rritja e kërkesës për vitaminë B6:

 • vjellja gjatë shtatzënisë, sëmundje rrezatimi, polyneuritis në alkoolikët;
 • Isoniazid, hydralazine, cycloserine, dhe terapi penicillamine;
 • Çrregullime metabolike në gra që përdorin kontraceptivët estrogjenit;
 • Sindromi Premenstrual;
 • Anemi Hypochromic microcytic, shoqëruar me rritje të përqendrimit të hekurit në serum;
 • Çrregullime të metabolizmit të aminoacideve.

ÇFARË DUHET TË DINI PARA SE TË MERRNI VITAMIN B6

Mos e merrni VITAMIN B6:

 • nëse jeni alergjik në pyridoxine apo ndonjë nga përbërësit e paraqitura në këtë fletëudhëzim
 • nëse ju jeni në terapi me levodopa.

Keni kujdes me VITAMIN B6:
Doza të vogla të VITAMIN B6 konsiderohen si të sigurta për përdorim gjatë shtatëzanisë ose gjatë gjidhënies.
Duhet patur kujdes gjatë përdorimit të dozave më të mëdha.

Marrja e barit me ushqim dhe pije
Mund të merret bari para dhe pas ushqimi.

Shtatzënia dhe gjidhënia
Bisedoni me mjekun tuaj ose farmacistin para se të filloni të përdorin barin.

Ndikimi i barit në aftësitë psikofizike dhe motorike
VITAMIN B6 nuk do ndikojë në aftësitë tuaja për të ngarë ose përdorur ndonjë makineri.

Marrja e barnave tjera (çfarë duhet të keni kujdes nëse merrni barna tjera)
Ju lutem informoni mjekun apo farmacistin tuaj nëse jeni duke marrë ose në qoftë se ju keni qenë më parë duke marrë barna tjera, madje edhe ato që ju i bleni pa recetë.
Ju lutem vini re që këto efekte mund të u referohen edhe barnave tjera që i keni përdorur në të kaluarën ose do t’i përdorni në të ardhmen.

Nga pacientët që marrin:

 • barna imunosupresante
 • cycloserine
 • isoniazid,
 • penicillamine ,
 • ethionamide,
 • hydralazine ,
 • estrogjene ,

kërkesa për pyridoxine mund të rritet.

SI TË MERRET VITAMIN B6

Mungesë të Vitamin B6 :
20-50 mg (1 – 2 ½ tableta) deri në 3 herë në ditë.

Isoniazid që nxit nevropati:
profilaksi: 10 mg (½ tabletë), një herë në ditë;
Terapia: 50 mg (½ 2 tableta), 3 herë në ditë

Anemi Hypochromic microcytic:
100-400 mg (5-20 tableta) në ditë, të ndarë në disa doza.

Sindromi Premenstrual:
50-100 mg (½ 2 – 5 tableta) në ditë, të ndarë në disa doza.

Të vjella gjatë shtatzënisë dhe sëmundje rrezatimi:
20-100 mg (1-5 tableta) në ditë.

Amino-acid çrregullime të metabolizmit:
100-400 mg (5-20 tableta) në ditë për 3 javë, dhe pastaj 30 mg (tableta ½ 1)
në ditë për tërë jetën.

Përdorimin të zgjatur të dozave që tejkalojnë 500 mg në ditë nuk rekomandohet.
Nëse keni një përshtypje se bari është shumë i fortë ose shumë i dobët,konsultoni mjekun tuaj apo farmacistin.

Nëse ju merrni një mbidozë
Nëse ju keni marrë dozë më të madhe të barit, konsultoni menjëherë mjekun tuaj ose farmacistin.
Mbidozimi me Vitamina B6 ose marrja e dozave shumë të larta (2 g ose më shumë në ditë) mund të çojë në efekte neurotoksike (ndjesi shpimi gjilpërash, ndjeshmëri e tepruar, dhimbje të kockave, dobësi e muskujve).

Nëse keni harruar të merrni ndonjë dozë:

 • Merreni dozën e haruar sa më parë që është e mundur.
 • Nëse është gati koha për dozën e dytë, prit deri atëherë dhe tejkalo dozën e harruar.
 • Mos merrni dy doza në të njejtën kohë.

EFEKTET E MUNDSHME TË PADËSHIRUARA
Ashtu si çdo bari tjetër, VITAMIN B6 mund të shkaktojë disa efekte anësore.

Ndaloni marrjen e barit menjëherë dhe informoni mjekun tuaj menjëherë ose shko në ndihmën e shpejtë në spitalin më të afërt nëse përjeton njërën nga këto :

 • Të enjtur të fytyrës, buzëve ose gjuhës të cilat shkaktojnë vështirësi në gëlltitje ose frymëmarje.
 • Puçrra dhe skuqje të lëkurës.

Të gjitha këto janë efekte anësore serioze.
Nëse keni ndonjë përvojë nga këto, ajo tregon një reaksione serioze alergjike ndaj barit.
Në një rast të tillë ju keni nevojë për vëmendje urgjente mjekësore ose shtrimin në spital.
Të gjitha këto reagime shumë serioze anësore janë shumë të rralla.

Informoni mjekun tuaj menjëherë ose vizitoni ndihmën e shpejtë në spitalin më të afërt nëse keni ndonjë përvojë të mëposhtme:

 • thartirë stomaku;
 • ndjesi shpimi gjilpërash , ndjeshmëri e tepruar, (me përdorim të zgjatur),

Vitamina B6 mund të shkaktojë mungesa e acidit folik dhe për këtë arsye teste periodike të gjakut duhet të kryhen në qoftë se ajo është përdorur për një periudhë të zgjatur kohore.

Të gjitha këto janë efekte anësore të cilat kërkojnë vëmendje urgjente mjekësore.

Efektet anësore janë të rralla.

Informoni mjekun tuaj menjëherë nëse keni ndonjë përvojë të mëposhtme:

 • Shqetsim të stomakut;
 • Përzierje;
 • Rritjen e ndjeshmërisë ndaj diellit.

Të gjitha këto janë reagime të butë anësore nga përdorimi i vitaminës B6.
Nëse keni ndonjë efekte anësore të cilat nuk janë të përmendura në këtë fletëudhëzim, ju lutem informoni mjekun apo farmacistin.

RUAJTJA DHE QËNDRUESHMËRIA
VITAMIN B6 të ruhet në temperaturë më të deri më 25°C, të mbrohet nga drita.
Fëmijët të mos kenë arritje në këtë bar!

Afati
3 vjet
Bari nuk duhet të përdoret pas afatit të skadimit i cili është i shtypur në kuti.
Bari mund të merret edhe pa recetë të mjekut.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Comment

© 2013. Te gjitha te drejtat e rezervuara.

Scroll to top